Idrett i Norge er for dyrt

Vi har fått i oppgave å skrive om et problem vi ønsker å løse. Jeg må ærlig innrømme at det å finne en problemstilling var vanskelig, og jeg har grublet lenge, men nå har jeg endelig funnet noe jeg ønsker å skrive om. Mitt problem handler nemlig om idrett i Norge, og hvor dyrt det faktisk er å drive med idretten. Foreldre må si nei til barna sine fordi de rett og slett ikke har råd. Idrettene i Norge koster ofte veldig mye, noe mange familier kan kjenne på. Vi kan snakke summer på langt over 10 000 kr hvert eneste år, per barn, noe jeg mener er uakseptabelt. 

(Pixabay.com)

Jeg ønsker å vinkle innlegget mot fotball, ettersom dette er en idrett jeg selv var en del av i mange år og fordi det er den mest populære idretten i verden. I Norge er det 375 000 aktive, noe som forteller at det er utrolig mange som driver med idretten her i Norge. Dermed er det kanskje lett å tenke at dette ikke er noe problem, «alle» har muligheten til å spille fotball. Jeg har lest mange artikler og sett nyhetsinnslag som tar opp temaet om dyr idrett i Norge. Så dette er ikke noe ukjent problem, men et problem som må tas på alvor.

Her i Norge er det lite kult og det kan være flaut å si at man ikke har penger. Dette gjelder det aller meste, og ingen vil bli stemplet som «fattig». Dermed kan det å fortelle fotballaget til guttungen at han ikke kan være med mer, på grunn av økonomiske problemer sitte langt inne for de fleste. Derfor vil jeg tro at mange familier egentlig ikke har råd, men fortsetter med fotballen fordi de ikke vil få det stempelet og fordi de ikke vil knuse hjertet til barna.

Hvor mye koster det?

Hvor mye koster det å spille fotball? Prisene varierer fra klubb til klubb, men i en av ti klubber koster det over 3000 kr i året(13-åringer). Dette er altså hvor mye det koster å spille i klubben i et år, det er altså ekskludert eventuelle turneringer, utstyr og reiser. Det er selvfølgelig mange familier som har råd til å betale dette, men når du har 2-3 barn blir det fort mye penger i løpet av et år. Prisene varierer veldig med tanke på hvor i landet du bor. I Bærum koster det opp mot 15.000 kr i året, mens i Kirkenes koster det 650 kr. En meningsmåling gjort i VG viser at 63% av nesten 10.000 stemmer mener at inntil 1000 kr i året er greit for en 13 åring. 28% mener at inntil 3000 kr er greit. 

To hovedproblemer

Anja Veum i Norges Idretsforbund forteller at det er hovedsakelig to problemer som er relatert til økonomi. Det første problemet handler om at man rett og slett ikke har råd til å komme inn i idretten. Det å i det hele tatt ha muligheten til å sende barna sine på sin første fotballtrening blir vanskelig. Det andre problemet handler om å klare å følge idretten ettersom barna blir eldre. Når man begynner å spille på høyere nivåer, som for eksempel å spille 11èr fotball blir årsavgiften mye dyrere. Det blir også et større krav og press til utstyr og det blir lengre å dra for å spille kamper, noe som igjen fører til en dyrere idrett. 

Utstyr kan også bli et problem. Fotballsko, strømper, shorts og skjorter er ikke billig. Det er selvfølgelig mulig å kjøpe brukte sko og kjøpe klær på salg, men hvor kult er det? Når jeg var 14-15 år gammel ville jeg også ha de kule skoene som de andre på laget hadde, men de kostet over 1000 kr, noe som er dyrt. Dette er nå 7-8 år siden og jeg kan se at skoene har blitt mye dyrere enn 1000 kr. Alle vil være som Ronaldo og Messi, og ingen vil være han teite på laget med de gamle Adidas skoene fra storebroren sin. Det er nok et press som eksisterer, og kan skape problemer for mange familier.

 Hvordan kan det løses?

Det å løse dette problemet er vanskelig. Det at dyrt utstyr eksisterer er umulig å forhindre. Det er mulig at idrettslagene holder foreldremøter og oppfordrer foreldrene å tone ned bruken av nytt utstyr hele tiden. Men dette er vanskelig når foreldrene har ulik økonomisk bakgrunn. Når det kommer til dyre årsavgifter kan en eventuell mulighet være mer støtte fra staten slik at avgiftene blir billigere og flere kan få bli med. En annen mulighet kan være mer frivillig hjelp, slik at lønninger kan senkes som igjen kan føre til en billigere årsavgift. Det finnes muligheter, men det er veldig vanskelig å få de til å fungere. Jeg tror at flere må sette seg ned og se at problemet er virkelig og faktisk tenke på hvilke konsekvenser det får for de som faktisk ikke har muligheten til å delta. 

  • Tommy Holtet

Kilder:

Dagbladet – Norsk idrett blir dyrere og dyrere 

Fotball.no – Bekymringsfullt at ungdom slutter fordi det er for dyrt

Idrettsforbundet – For dyrt for mange å drive idrett

VG – Halvparten sluttet da regningene kom

 

Del gjerne innlegget:

En tanke om “Idrett i Norge er for dyrt

  1. Veldig inspirerende innlegg du har her om Idrettens dyre priser. Som du nevner kan kostnadene bli så høye som opptil 10.00 korner per hode for å sparke en ball i lag med andre. Dette er helt hinsides og noe jeg finner ytterst relevant at du tar opp. Dette tema trenger flere mennesker å få innsyn i og du formulerer samt bygger opp teksten på en så strukturert måte at du får ta deg av den jobben.

    Jeg som leser plasseres direkte inn i situasjonen med et nøye overblikk som etableres relativt kvikt i dette innlegget. Her ser jeg at du har brukt tiden både godt og nøye. Bra jobba.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *